Q/A om livet i USA #6

Alltid lika kul att läsa om dina äventyr! Du har fullspäckat schema hela tiden 😃 hur mår din höft nu? Får du börja springa igen? Får man ha mobilen i klassrummet? 🙊 det är riktiga amerikanska skolbänkar det där 😂 har ni bestämda platser eller får ni sätta er vart ni vill?
 
- Min höft är inte bra... Jag får inte springa just nu och vi vet inte riktigt vad det är för det blir inte bättre även om jag vilar. Nja det får man inte men vissa är sneeky hahah!! Dom tar mobilen ifrån en om man använder den. Man har bestämda platser i klassrummet. Vi sitter i bokstavsordning så att inlämningar och prov blir i rätt ordning när vi lämnar in dom. 
 
Vad är det för temp i Defiance nu?
 
- Klockan är kvart över åtta just nu och det är 24 grader ute. Det är mellan 17-27 grader här, temperaturen går upp och ner!
 
Hej fina du! 
Kollade för första gången in på din blogg eftersom jag funderar på att åka ett år till USA som utbytesstudent. Jag går 2:a året nu och funderar på att börja nästa år (när jag egentligen skulle gått 3:an och är 18 år). Jag spelar fotboll nu i skolan och på fritiden och undrar vilken sport du håller på med. Vet du vilka high schools som har fotboll på skoltid samt hur man kan kombinera det med ett klubblag på eftermiddagarna? Tacksam för svar :-) /Alma
 
Hej! Förlåt för sent svar men livet har verkligen kommit emellan. Jag säger bara åååk!!! Det är en sån jäkla häftig upplevelse och jag ångrar verkligen inte att jag åkte hit. Jag har börjat på cross country här (man springer 5km) och jag håller inte på med någon sport hemma. Dock är jag skadad just nu så jag kan inte träna... Det går inte riktigt att svara på det, det är upp till varje skola. Min skola har inte soccer men en annan skola i min stad (typ 10 min bort) har soccer. Plus att det är inte riktigt klubblag här utan man är med i skolans lag. Hoppas det var svar på din fråga!
 
Hej! Jag undrar hur du får hjälp med skolarbete? Är det din värdfamilj som hjälper till? Skolan? Study hall? Ha ett underbart år i USA, kram!!
 
- Jag får hjälp av min värdfamilj om jag behöver men jag gör det mesta själv på studyhall och activity period. Det är så himla skönt att få två 40 minuters lektioner att göra läxor på varje dag! Jag önskar att Sverige hade så också. Tack snälla! Kram
 
Kan inte du skriva lite om hur det är att tala engelska varje dag? Har du börjat bli van och har du en amerikansk dialekt ? Hur är ungdomarna i Amerika jämfört med här i Sverige? Har du börjat "komma in" i det amerikanska livsstilen och blivit van att bo där! Hur går det med hemlängtan?
 
 
- Haha jo absolut! Jag har varit här i två månader nu och jag har vant mig vid det nu. Ibland kommer jag inte på vissa ord men det blir lättare och lättare hela tiden. Jag har fortfarande en dialekt (folk brukar säga att det är gulligt lol) men det börjar försvinna lite grann. 
 
Ungdomarna här är väldigt annorlunda från hemma. Man är uppfostrad på ett annat sätt här så det blir lite skillnad. Jag kan inte riktigt sätta ord på hur än men det kommer! Jag börjar vänja mig, det blir ju fortfarande nya saker hela tiden men man kommer sakta men säkert in i det. Jag har inte hemlängtan just nu utan det var mest i början. Jag saknar min familj och vänner så det gör ont men jag försöker att inte prata med dom så ofta utan jag försöker komma in i allt här.
 
Om du packar lunch hemifrån, vad blir det då? Hur brukar de flesta göra med lunch?
 
- Om jag packar lunch tar jag med mig en dubbelmacka, yoghurt, mandarinklyftor och grahamcrackers. Inte så nyttigt hahah men bättre än lunchen. Dock brukar jag oftast köpa lunch av bekvämlighetsskäl. Det är typ 50/50, lika många som packar som köper. 
 
Hur funkar tävlingarna? Hur ofta har ni det osv? Vad har du med dig för packad lunch? Och finns det bara chokladmjölk i skolan?
 
- Det är cross country tävling varje lördag! Jag skrev om lunchen i frågan över. Det ingår mjölk/chokladmjölk/jordgubbsmjölk i priset men om man vill ha lemonad/powerade/etc kan man köpa det!
 
Kan du inte göra en video blogg?
 
- Jo snart! Men mitt internet här är inte jättesnabbt så det tar flera dagar att ladda upp en video så jag har bara dragit ut på det...
 
Åh vad kul att se ditt schema!! Lustigt att lunchen räknas som en period 😄 Hur lång är en period? När har ni raster?
 
- Haha eller hur! Varje period är 40 minuter och man har 3-4 minuter mellan varje lektion. Man har inga riktiga raster utan man har 40 minuter lunch och det är det enda! 
 
Kan du för den okunnige beskriva det här med freshmen, senior osv? Hur gamla är respektive grupp och vilken årskurs motsvarar det i Sverige? Först lektionen började 8:05 men när slutar sista? Och hur långa är lektionerna och är det rast emellan? När är lunchen? Vilken tur att du och Amelia har lunch samtidigt :) har andra lunch någon annan tid?
 
- High school här är fyra år. Första året är freshman, andra sophomore, tredje junior och sista är senior. Freshmans är födda 2000/2001, sophomores är födda 1999/2000, juniors 1998/1999 och seniors 1997/1998. Så det motsvarar typ nian, ettan, tvåan och trean på gymnasiet. Första lektionen börjar 08.09 men klockan ringer 08.05 så att man vet att man måste gå till sitt klassrum. Sista lektionen slutar 15.12! Det är 3-4 min mellan varje lektion och det är inga raster. Varje lektion är 40 minuter långa. Min lunch börjar 11.49 tror jag och jag har lunch 6th period. Det finns folk som har lunch 5th period och några äter activity period som är mellan 6th och 7th period.
 
Har man en ryggsäck med alla sina skolgrejer i som lan bär runt på jämt eller har man allt i skåpet? Du måste ta en bild på ditt skåp sen, vill se om det ser sådär amerikanskt ut :D
 
 
- Vissa har med sig ryggsäcken till varje lektion men jag har allt i mitt skåp! Haha ja jag ska göra det!
 
Hej! Älskar din blogg såsåsååå mycket!! Du verkar ha det super kul och jätteroligt med så mycket uppdateringar!:D Har bara en liten fråga gällande själva ansökningen. Jag ska åka nästa år som utbytesstudent och undrar lite hur dina bilder var som du hade i ditt photo album på ansökningen. Alltså om du var med på alla bilder eller om det bara va bilder på saker. Eller om de var mycket kompisar o släkt, ja hur dina bilder var:) Hade varit jättesnällt om du kunde svara snabbt för måste skicka in det snart😁
 
- Åååh tack!! Jag minns helt ärligt inte... Jag tror att jag var med på nästan alla bilder! Jag tog bilder där det var mina kompisar och jag, familj och jag, släkt och jag. Kul att du också ska åka på utbytesår!
 
Har du tänkt på att i USA ser alla mycket äldre ut än vad de är? Alltså 99or ser ut som 98-97 och 98or ser ut som 96or typ..
 
- Haha både ja och nej. Vissa ser så mycket äldre ut och vissa är sååå små... 
 
När ni är ute och äter är det du som betalar eller din host family?
 
- Min värdfamilj! Det är inget dom måste göra men dom gör det ändå så jag är väldigt tacksam.
 
Kan du snälla säga vart du har köpt alla dina byxor? :) sjukt snygga!!
 
- Hahah det är lite svårt att bara rabbla upp alla byxor? Jag har byxor från Gina Tricot, Tommy Hilfiger, Crocker, Hollister, Zara. Är det några specifika som du tänker på?
 
I USA | | 3 kommentarer |

10 random saker om USA och amerikanare

1. Amerikaner använder flip-flop eller slip-ons överallt. Americans use flipflops or slip-ons everywhere
2. Man använder aldrig med kniv här. Man äter antingen med endast gaffel eller med händerna. Americans never use a knife. You either eat with only a fork or with your hands.
3. Man älskar strumpor som går upp till halva smalbenet. Varför? People love wearing socks half way up their calves. Why?
4. ''How are you?'', är ingen fråga utan mer en trevlig fras. Jag har flertalet gånger börjat babbla på om hur jag mår men lite skamset insett att jag egentligen bara borde ha lett och sagt ''good, thank you''. ''How are you?'' is a greeting, not a question. I've several times started talking about how I feel and then slightly ashamed realized that I should've just smiled and said ''good, thank you''.
5. Priset som står på etiketten i hyllan är inte priset du kommer att få betala. Momsen inkluderas aldrig. Tax is not included in the price. 
6. Det finns ingen logik i mynten. 10 cent är mindre till storleken än 1 och 5 cent. Jag har över 10 dollar i mynt i min plånbok eftersom jag alltid är lika nervös när jag ska betala med mynt. There is no logic in the coins here. 10 cents is smaller than 1 and 5 cents. I have over 10 dollars in just coins in my wallet because I'm always nervous when I'm paying with coins. 
7. Det är jättemycket vatten i toastolen. Jag förstår bara inte varför? There's a lot of water in the toilet bowls. I just don't get why?
8. På tal om toaletter. Varför är det så stora mellanrum mellan dörrkarmen och själva dörren på alla toaletter? Nej jag vill inte att alla som står och väntar ska se allt vad jag gör inne på toaletten. Speaking of toilets. Why are there large gaps in the doors in all restrooms? No I don't want everybody that's waiting in line to see what I'm doing in the bathroom. Privacy, maybe?
9. Äter man inte upp maten på restaurangen, tar man med den hem. Det spelar ingen roll om det är en eller tio chicken wings, man tar med dom hem i en liten svart låda. If you are at a restaurant and don't finish your food - you take it home. It doesn't matter if it's one or ten chicken wings, you will take them home. 
10. Det är mycket mer strikt här. Jag och en kompis pratade om en kille en gång och hon sa att han var en väldigt dålig person varpå jag frågade varför. Hennes svar var ''han gav en tjej ett sugmärke en gång''. Jag såg ut som en fågelholk efter hennes svar. HA HA, kom till Sverige och se hur det är där. It is much more strict here. A friend and I were talking about a guy once and she said he was a very bad person whereupon I asked why. Her reply was '' he gave a girl a hickey ''.
I USA | | 4 kommentarer |

Sammanfattning av senaste veckan och att gråta i skolan

Hej! Nu tänkte jag berätta lite om veckan som varit. SÅ mycket att göra och jag önskade flera gånger att dygnet skulle ha fler än 24 timmar. Det är dock bra för mig när det är mycket att göra för då tänker jag inte så mycket på Sverige vilket betyder mindre ledsna stunder.
 
Dagen efter att vi kommit hem från Florida, på lördagen, hände det mycket saker! Morgonen började runt klockan 5 eftersom att jag skulle vara vid skolan klockan 6. Japp, så mycket sovmorgnar får man om man kör cross country! Det var en två timmars bussresa dit tävlingen var och jag sov som en stock hela vägen. Tänk er att försöka hitta en skön sovställning på ett säte i en amerikansk skolbuss... Låg som en kryppe. Jag fick tyvärr inte springa eftersom jag inte hade varit i skolan dagen innan.
 
På eftermiddagen när jag kommit hem från tävlingen gjorde jag mina läxor. Jag satt i godan ro i min säng, i en stor Tinora-munkis och mjukisbyxor, utan smink och med uppsatt hår. Helt plötsligt ser jag någon i ögonvrån, jag tittade upp och så såg jag att en kille från min skola stod där. Han stod där med en pizza-kartong, öppnade den lite försiktigt och inuti gömde sig en homecoming-invite. Ahhhh. Han hade alltså skrivit ''I know this is cheesy, but will you go to homecoming with me please?'' PÅ SVENSKA. Google Translate hade inte gett honom helt rätt översättning eftersom vi inte har något ord för homecoming i Sverige men det gjorde det hela ännu roligare. ''Jag vet att detta är cheesy men kommer du att gå till hem kommer med mig snälla!''. Hem kommer? Så kul när jag skulle förklara för honom att det inte var helt rätt hahah. Jag blev så chockad och generad, skakade typ!!! Jag hade verkligen inte förväntat mig det. 
 
 
På lördagskvällen åkte jag och min värdfamilj hem till Nicoles föräldrar för att äta middag. Vi stannade ett tag på kvällen också och det var supertrevligt!
 
 
På söndagen var det ett utav två obligatoriska EF-möten. Alla utbytisar i Defiance-området träffades hemma hos våran IEC Patty. Man tog med sig mat och dessert så det var knytis där, så mycket god mat!!! Dom enda svenskarna var jag och Hannes, sen var det en norrman och en dansk. Resten var italienare, spanjorer, tyskar och holländare. Alla var verkligen jättetrevliga! Dock fick man höra alla regler ytterligare en gång... Man har hört dom minst 10 gånger vid det här laget haha.
 
 
 
Måndag-fredag var det skola som gällde. Jag har börjat få kläm på allting, ibland är jag lite förvirrad men jag börjar komma in i det nu. Men såklart skulle man krångla till det lite och köra på en early dismissal på fredagen. Det innebar att vår undervisning var en timma kortare på grund av en föreläsning vi skulle ha sista timmen. Hade det varit i Sverige, skulle man bara avbrutit lektionen mitt i och det skulle bara vara den lektionen som påverkades. Här i USA påverkas hela dagen och alla lektioner under dagen kortas ner och man har kortare mellan varje lektion. Vi hade 2 minuter mellan varje lektion vilket innebar att man fick sätta det långa benet före. Att hinna plocka ihop sina grejer, gå ut från lektionen, komma igenom folkmassorna i korridoren, gå till sitt skåp, hämta böcker och gå till sitt klassrum på två minuter blir ganska tajt kan jag säga. Folk går så långsamt i korridorerna också så man får ju panik när man försöker komma fram! Och ja det är som i filmerna, man måste gå på höger sida - annars kan man bli skriken på haha. 
 
Jag lagade middag till min värdfamilj en dag också. Svenska köttbullar! SÅÅ gott. Alla älskade dom!
 
 
 
Jag har inte kunnat springa på hela veckan heller. I måndags körde vi Michigans vilket innebär att man springer 1600m så snabbt man kan, 600m långsamt, 800m så snabbt man kan, 600m långsamt, 400m så snabbt man kan, 600m långsamt och sen 1600m så snabbt man kan. Plus 10 min uppvärmning och 10 min nedvarvning. Det är en av dom hårdare träningarna och någonting hände för jag har fått såna problem med min höft. Jag har suttit på lektion utan att anstränga mig och hela benet har gjort ont. Jag har fått spendera en hel del tid inne i sjukgymnast-rummet, med alla skadade fotbollsspelare haha. Värma, stretcha, isa... Inte för att det blev bättre men men. 
 
I fredags var det Football-friday igen! Det var en hemma-match och vi vann. Go Rams! Det är verkligen en speciell känsla på alla tävlingar här i USA. Dom lever för sin sport, det är en sak som är säker.
 
 
 
Lördag betyder inte sovmorgon för mig. Som sagt är det cross country tävling på lördagar så det blev att sätta alarm men den här gången fick jag sova enda till 06.30. Snarkkkk. Plus att det var så sjukt dåligt väder så man blev inte direkt taggad på att gå ut. Jag fick inte springa pga min höft så jag stod utomhus i storm i 4h. ALLT var blött. Verkligen allt. Jag frös som en hund på slutet. Hela banan blev helt lerig och grisig eftersom det regnade så det var många ställen där folk ramlade. Vi stod där på sidan om och skrattade. Hemskt men kul!
 
Vid 12 var vi äntligen klara. Det var bara att åka hem och hoppa in i en varm dusch för mig för vi skulle åka till Toledo och köpa homecoming-klänning!!! Efter flera timmars letande hittade vi till slut klänningarnas klänning. SÅÅÅ snygg. Den kostade runt 200 dollar men det var det fan värt. Jag är sjukt taggad på homecoming nu!
 
 
 
Söndag var bara en slö dag. Jag gjorde läxor och sov. Inte mycket mer roligt än så! Och nu är det en ny vecka.. Det finns inte mycket att berätta om skoldagarna eftersom det är samma sak varje dag. Vakna, göra sig i ordning, äta frukost, gå till skolan, gå till träning, äta middag, göra läxor, duscha, sova.
 
 
 
Jag kan dock berätta om en föreläsning vi hade idag. Första gången jag gråtit i min nya skola. Det var en man som kom och pratade om droger och alkohol, hur hela livet kan gå till spillo om man gör fel val en gång. Ett val kan förstöra hela ditt liv och människorna omkring dig. Det var även en grupp andra människor som också pratade men dom pratade om mobbing istället. Hur det är att känna sig mobbad, dåligt behandlad, utsatt på något sätt. Hur det är att vilja dö. Och hur det är att vilja skada sig själv på grund av någon annans ord eller handlingar. Jag grät för att han sa ''Varje liv är värdefullt. När du vaknar varje morgon så kan du aldrig vara säker på om du fortfarande kommer vara vid liv på kvällen.''. Jag är 6770 kilometer från min familj och mitt hem och när jag går och lägger mig på kvällen kan jag aldrig vara säker på att alla vaknar där hemma. Jag är helt hjälplös här borta och om någonting skulle hända (jag håller alla tummar och tår för att det inte gör det och jag vill inte ens tänka på det) så kan jag inte göra ett smack här borta. 
 
Jag höjer min familj till skyarna och jag älskar dom mer än ord kan beskriva. Det finns inga som är så bra som min familj. Jag saknar er varje dag och jag längtar verkligen tills vi ses. Mamma och pappa, 248 dagar tills vi ses. Mina älskade systrar, 248 dagar plus några till, då ses vi. Det kanske inte är så jobbigt utan mig som det är för mig utan er men jag räknar ner dagarna. Vi har klarat av snart 2 månader! Applåder till mig och till er.
 
I USA | | 4 kommentarer |
Upp