Q/A om livet i USA #6

Alltid lika kul att läsa om dina äventyr! Du har fullspäckat schema hela tiden 😃 hur mår din höft nu? Får du börja springa igen? Får man ha mobilen i klassrummet? 🙊 det är riktiga amerikanska skolbänkar det där 😂 har ni bestämda platser eller får ni sätta er vart ni vill?
 
- Min höft är inte bra... Jag får inte springa just nu och vi vet inte riktigt vad det är för det blir inte bättre även om jag vilar. Nja det får man inte men vissa är sneeky hahah!! Dom tar mobilen ifrån en om man använder den. Man har bestämda platser i klassrummet. Vi sitter i bokstavsordning så att inlämningar och prov blir i rätt ordning när vi lämnar in dom. 
 
Vad är det för temp i Defiance nu?
 
- Klockan är kvart över åtta just nu och det är 24 grader ute. Det är mellan 17-27 grader här, temperaturen går upp och ner!
 
Hej fina du! 
Kollade för första gången in på din blogg eftersom jag funderar på att åka ett år till USA som utbytesstudent. Jag går 2:a året nu och funderar på att börja nästa år (när jag egentligen skulle gått 3:an och är 18 år). Jag spelar fotboll nu i skolan och på fritiden och undrar vilken sport du håller på med. Vet du vilka high schools som har fotboll på skoltid samt hur man kan kombinera det med ett klubblag på eftermiddagarna? Tacksam för svar :-) /Alma
 
Hej! Förlåt för sent svar men livet har verkligen kommit emellan. Jag säger bara åååk!!! Det är en sån jäkla häftig upplevelse och jag ångrar verkligen inte att jag åkte hit. Jag har börjat på cross country här (man springer 5km) och jag håller inte på med någon sport hemma. Dock är jag skadad just nu så jag kan inte träna... Det går inte riktigt att svara på det, det är upp till varje skola. Min skola har inte soccer men en annan skola i min stad (typ 10 min bort) har soccer. Plus att det är inte riktigt klubblag här utan man är med i skolans lag. Hoppas det var svar på din fråga!
 
Hej! Jag undrar hur du får hjälp med skolarbete? Är det din värdfamilj som hjälper till? Skolan? Study hall? Ha ett underbart år i USA, kram!!
 
- Jag får hjälp av min värdfamilj om jag behöver men jag gör det mesta själv på studyhall och activity period. Det är så himla skönt att få två 40 minuters lektioner att göra läxor på varje dag! Jag önskar att Sverige hade så också. Tack snälla! Kram
 
Kan inte du skriva lite om hur det är att tala engelska varje dag? Har du börjat bli van och har du en amerikansk dialekt ? Hur är ungdomarna i Amerika jämfört med här i Sverige? Har du börjat "komma in" i det amerikanska livsstilen och blivit van att bo där! Hur går det med hemlängtan?
 
 
- Haha jo absolut! Jag har varit här i två månader nu och jag har vant mig vid det nu. Ibland kommer jag inte på vissa ord men det blir lättare och lättare hela tiden. Jag har fortfarande en dialekt (folk brukar säga att det är gulligt lol) men det börjar försvinna lite grann. 
 
Ungdomarna här är väldigt annorlunda från hemma. Man är uppfostrad på ett annat sätt här så det blir lite skillnad. Jag kan inte riktigt sätta ord på hur än men det kommer! Jag börjar vänja mig, det blir ju fortfarande nya saker hela tiden men man kommer sakta men säkert in i det. Jag har inte hemlängtan just nu utan det var mest i början. Jag saknar min familj och vänner så det gör ont men jag försöker att inte prata med dom så ofta utan jag försöker komma in i allt här.
 
Om du packar lunch hemifrån, vad blir det då? Hur brukar de flesta göra med lunch?
 
- Om jag packar lunch tar jag med mig en dubbelmacka, yoghurt, mandarinklyftor och grahamcrackers. Inte så nyttigt hahah men bättre än lunchen. Dock brukar jag oftast köpa lunch av bekvämlighetsskäl. Det är typ 50/50, lika många som packar som köper. 
 
Hur funkar tävlingarna? Hur ofta har ni det osv? Vad har du med dig för packad lunch? Och finns det bara chokladmjölk i skolan?
 
- Det är cross country tävling varje lördag! Jag skrev om lunchen i frågan över. Det ingår mjölk/chokladmjölk/jordgubbsmjölk i priset men om man vill ha lemonad/powerade/etc kan man köpa det!
 
Kan du inte göra en video blogg?
 
- Jo snart! Men mitt internet här är inte jättesnabbt så det tar flera dagar att ladda upp en video så jag har bara dragit ut på det...
 
Åh vad kul att se ditt schema!! Lustigt att lunchen räknas som en period 😄 Hur lång är en period? När har ni raster?
 
- Haha eller hur! Varje period är 40 minuter och man har 3-4 minuter mellan varje lektion. Man har inga riktiga raster utan man har 40 minuter lunch och det är det enda! 
 
Kan du för den okunnige beskriva det här med freshmen, senior osv? Hur gamla är respektive grupp och vilken årskurs motsvarar det i Sverige? Först lektionen började 8:05 men när slutar sista? Och hur långa är lektionerna och är det rast emellan? När är lunchen? Vilken tur att du och Amelia har lunch samtidigt :) har andra lunch någon annan tid?
 
- High school här är fyra år. Första året är freshman, andra sophomore, tredje junior och sista är senior. Freshmans är födda 2000/2001, sophomores är födda 1999/2000, juniors 1998/1999 och seniors 1997/1998. Så det motsvarar typ nian, ettan, tvåan och trean på gymnasiet. Första lektionen börjar 08.09 men klockan ringer 08.05 så att man vet att man måste gå till sitt klassrum. Sista lektionen slutar 15.12! Det är 3-4 min mellan varje lektion och det är inga raster. Varje lektion är 40 minuter långa. Min lunch börjar 11.49 tror jag och jag har lunch 6th period. Det finns folk som har lunch 5th period och några äter activity period som är mellan 6th och 7th period.
 
Har man en ryggsäck med alla sina skolgrejer i som lan bär runt på jämt eller har man allt i skåpet? Du måste ta en bild på ditt skåp sen, vill se om det ser sådär amerikanskt ut :D
 
 
- Vissa har med sig ryggsäcken till varje lektion men jag har allt i mitt skåp! Haha ja jag ska göra det!
 
Hej! Älskar din blogg såsåsååå mycket!! Du verkar ha det super kul och jätteroligt med så mycket uppdateringar!:D Har bara en liten fråga gällande själva ansökningen. Jag ska åka nästa år som utbytesstudent och undrar lite hur dina bilder var som du hade i ditt photo album på ansökningen. Alltså om du var med på alla bilder eller om det bara va bilder på saker. Eller om de var mycket kompisar o släkt, ja hur dina bilder var:) Hade varit jättesnällt om du kunde svara snabbt för måste skicka in det snart😁
 
- Åååh tack!! Jag minns helt ärligt inte... Jag tror att jag var med på nästan alla bilder! Jag tog bilder där det var mina kompisar och jag, familj och jag, släkt och jag. Kul att du också ska åka på utbytesår!
 
Har du tänkt på att i USA ser alla mycket äldre ut än vad de är? Alltså 99or ser ut som 98-97 och 98or ser ut som 96or typ..
 
- Haha både ja och nej. Vissa ser så mycket äldre ut och vissa är sååå små... 
 
När ni är ute och äter är det du som betalar eller din host family?
 
- Min värdfamilj! Det är inget dom måste göra men dom gör det ändå så jag är väldigt tacksam.
 
Kan du snälla säga vart du har köpt alla dina byxor? :) sjukt snygga!!
 
- Hahah det är lite svårt att bara rabbla upp alla byxor? Jag har byxor från Gina Tricot, Tommy Hilfiger, Crocker, Hollister, Zara. Är det några specifika som du tänker på?
 
I USA | |
#1 - - Christopher:

Välkommen till Ohio :)
Bor här med min fru i North Canton. Underbart vacker stat!

#2 - - Matilda:

Hej fina Cas! Så roligt att läsa det du skriver, som alltid :) är det i helgen det är homecoming? Vore så roligt om du kunde berätta vad det är, när och var, vilka kläder som gäller, brukar alla gå med någon osv osv! :) ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

#3 - - Anna:

Hej! Jag tycker din blogg är jätte bra och jag är ny här med. Men ial. Här kommer lite frågor🤗. Hur är skolan? Har du många kompisar i skolan? Har dem ett fotbollslag? Finns det typ "Mean Girls"😂? Äter du nån gång grönsaker?

Upp