Q/A i USA #1

Vad äter du till frukost? 
- Det är lite olika beroende på vilka som är vakna och inte. Ibland blir det bara en granolabar, någon gång åt vi amerikanska pannkakor, en annan gång stekta ägg och idag åt jag havregrynsgröt med hallon. 

Hur ser en vanlig lunch ut?
- Tyvärr har det blivit lunch ute flera gånger men ibland hoppar jag över lunch om jag har ätit sen frukost. Ibland granolabar här med!

Vad äter man till middag? 
- Vi har ätit tacos, köttfärsbiffar (inte som pannbiff dock, inte alls! Men vet inte vad jag ska kalla dom) med potatismos och sen har vi ätit ute. Min värdfamilj är på språng rätt ofta så vi har inga riktiga rutiner när det gäller mat.

Vad gör du på kvällen, efter kl 20? 
- Antingen har hela familjen åkt till deras mor-/farföräldrar eller någon annan släkting/vän eller så har jag varit ute med kompisar. Jag har varit ute två dagar i rad!

Får du ha kompisar över? 
- Japp! Min familj är verkligen underbar när det gäller det här, dom har sagt att jag får ha kompisar över (så länge jag frågar såklart) och jag har ett vardagsrum där nere man kan hänga i. 

Kan man åka buss till stan eller är det bara bil? 
- Det är baaara bil. Du kommer ingen vart utan bil!

Vad finns det för affärer, cafeer? 
- Här i Defiance finns det inte jättemycket affärer. Vi har Walmart, Dunhams, Bath & Body works, Rue 21 och lite fler mindre butiker jag inte kan namnet på. Jag har inte varit på något café än så återkommer med svar!

Hur fungerar det med bio? Finns "bilbio"? 
- Jag har inte varit på bio än men jag vet att det finns en bio. Bilbio har jag inte hört något om än! Jag ska fråga om vi kan gå på bio någon dag och då berättar jag om det.

Läggs momsen på efteråt när man handlar? 
- Ja. Jag vet inte riktigt hur mycket momsen är på men jag tror runt 7%. 

Verkar det vara dyrt? 
- Hmmm lite osäker på den. Bensin är billigt! Jag tror att kläder och smink är rätt billigt här också.

Finns hårdost och osthyvel? 
- Haha nej jag har faktiskt inte sett det! Jag har letat lite men det verkar vara dåligt med sånt. 

Vad är du mest förvånad över om livet i USA?
- Jag trodde att reglerna skulle vara mycket mer strikta här. Jag var inställd på att jag skulle ha väldigt strikta regler och så men det är verkligen inte så för mig. Det beror nog mest på min värdfamilj men jag känner mig så bekväm och hemma här! Min värdfamilj förstår mig och jag förstår dom och vi möts på mitten vilket är jätteskönt. Självklart har jag regler men det är inte som jag hade förväntat mig. 
 
Vad har hänt med din instagram??? Det finns inga bilder o man kan inte se vilka du följer 😂😂 o nu fanns inte ens din insta kvar?? Jätte märkligt 😂😂😂
- Hahaha ingenting har hänt med min instagram??? Den är kvar som vanligt!
 
Vad tycker du har vart den största kulturkrocken hittills för dig? 
PS. tycker verkligen om din blogg!
 
- Sport är väldigt stort här och alla går in för det till max. Folk lever för sin sport här borta, man tränar en stor del av sin vakna tid och alla nära och kära åker och kollar på tävlingar osv. Det är väl den största kulturkrocken för mig än så länge! Sen är det väl maten, man äter väldigt mycket snabbmat och onyttig mat här. Alla dricker alltid läsk och man dricker alltid vatten ur flaska och inte ur kranen. Killar och tjejer umgås inte med stängd dörr och man sover inte över med den man är tillsammans med (generellt). Man är absolut inte ute hela natten här som man är i Sverige utan man är hemma mellan 10-12. Åh tack snälla!
 
Hur gammal är du och vilket år på gymnasium går du? När du kommer tillbaka till Sverige måste du ta studenten ett år senare än dom som gick i din klass
- Jag är född 1998 så jag är 16år men fyller 17. Jag har gått med ett år äldre så jag blev precis klar med andra året på gymnasiet. Haha japp det är jag medveten om!
 
Kommer du ta graduation i Usa?? 😊
 
- Troligtvis inte då jag kommer vara en junior!
 
Hur bäddar man sängen i USA? Alltså har man påslakan och överkast osv som vi eller är det annorlunda? :P
- Det är faktiskt lite annorlunda haha. Det lär väl skilja sig från familj till familj men jag har ett löst lakan på min säng och under det ett vanligt lakan? Sen har jag bara två kuddar och ett täcke som vanligt. Jag har inte bäddat min säng med nya lakan än men jag lär märka hur man gör det då!
 
Hur är mataffärerna jämfört med de i sverige?
- Mataffärerna har ALLT. Man kan handla mat på Walmart och vad du än vill ha finns på Walmart. Man kan köpa fiskar, cyklar, pistoler, gevär, TV, filmer, dataspel, kläder, skolsaker, smink, skönhetsprodukter, det finns apotek osv. Verkligen allt!!! Men om man bara fokuserar på matdelen är det ganska mycket onyttigt. T.ex. det finns flingor med marshmellows i??
 
Bor Amelia långt ifrån er?
- Hon bor typ 10-15 min härifrån! Hon brukar dock sova här alla vardagar sen när skolan börjar. 
 
Hur ser ditt rum ut?
- Jag kan lägga upp bilder när allt är på plats men väggarna är blå och jag har en heltäckningsmatta på golvet. Jag har en säng, en byrå, ett skrivbord med lådor, en garderob, en spegel och en stor hylla. Det är jättefint! 
 
Har din värdfamilj blivit chockad över något du tagit med dig/gjort än? 😄 
- Nej jag tror inte det. De blev lite chockade över hur stort saltlakrits är i Sverige men annars inget speciellt som jag kan komma på nu! Min värdmamma blev lite förvånad när jag berättade att vi inte har lysmaskar (fireflies) i Sverige. Hon trodde att de fanns överallt!

Känner du dig som en gäst i huset? Är det lixom stelt att fråga om grejer och så?
- Nej jag känner mig som hemma. Såklart att det är lite nytt och så men alla har varit väldigt tydliga med att jag bor här lika mycket som dom gör nu och att jag får ta vad jag vill. Om det är något speciellt jag vill ha är det bara be om det! Jag trodde att jag skulle vara mer nervös att ta saker ur skåpen och så men det är verkligen ingen big deal!
 
Det blir väldigt mycket namn som vi inte känner igen, så istället för att bara skriva namnen på de du är med kanske du kan säga vem det är också så att man har mer koll?
 
- Ja det är sant, ledsen för det!! Tänker ibland inte på att det är fler än min familj som läser haha. Jag ska börja skriva namn och vem det är så ni vet! Nicole och Shawn är mina värdföräldrar, Scylea är min värdsyster, JT är min värdbror, Amelia och Kayleigh är mina värdkusiner. Det är nog namnen ni kommer höra oftast!
 
Vad tycker du är annorlunda/konstigt i vardagen? Mot sverige då menar jag.
 
- Det är väl hela sportgrejen tror jag. Alla lever verkligen för sin sport! Man umgås väldigt mycket med familjen (alltså the extended family, typ mor-/farföräldar, kusiner osv) också vilket är lite annorlunda från hemma.
 
Jag vill gärna veta mera om vad de äter och dricker till vardags, är det friterat och läsk som gäller? Haha, eller fick du din frukt?
 
- Man dricker väldigt mycket läsk här! Det finns alltid läsk och vattenflaskor i kylen. Det finns allt möjligt här hemma, det finns frukt (haha<3), bars, havregrynsgröt (jag bad om det) men också onyttiga saker. Vi har bara ätit middag här hemma en gång och då blev det tacos!
Frågor och svar, I USA | |
#1 - - Mir:

Bra frågor och svar! Men då kommer man på fler frågor såklart! Hur kommer det sig att Amelia sover hos er på vardagar? Vad var det för biffar? Du får laga svenskt åt familjen sen :) om du tränar så mycket är det viktigt att äta ordentligt med mat också! Vad har ni mer för planer innan skolan början?

Upp